Menyambung ke VPS untuk Windows

Arahan ini ditulis dan screenshot diambil menggunakan sistem operasi Windows 7.

Connecting to VPS for Windows

 1. Tekan "Start" -> "All Programs" -> "Accessories" -> "Remote Desktop Connection".

  Tip: Buat pintasan pada desktop anda.

 2. Selepas melancarkan perkhidmatan RDP, pilih "Options" -> "General" dan isikan medan "Computer" dan "User Name" dengan menggunakan data daripada Kawasan Keahlian anda. Computer >> RDP (di Kawasan Keahlian).

  User Name >> Administrator login (di Kawasan Keahlian).

  Tandakan kotak “Allow me to save credentials”, ia akan membantu dalam langkah 8.

 3. Buka tab "Display". Di sini anda boleh memilih saiz skrin desktop jauh anda dan kedalaman warna sesi jauh.

 4. Buka tab "Local Resources". Di sini anda perlu mengubah pilihan "Local Devices And Resources". Nyahtandai kotak "Printers" (ia tidak perlu) dan tandakan kotak "Clipboard". Kemudian klik pada "More".

  * Clipboard membolehkan anda untuk menyalin fail dari komputer tempatan anda kepada yang jauh (pelayan VPS) dan sebaliknya.

 5. Di sini anda boleh memilih antara pemacu cakera keras atau pemacu denyar yang akan digunakan sebagai pemacu cakera tempatan pada pelayan VPS.

 6. Buka tab "Experience". Di sini anda boleh memilih kelajuan sambungan anda untuk mengoptimumkan prestasi.

 7. Buka tab "Advanced". Jika perlu, pilih "Connect and don’t warn me" di "Server Authentication". Ini akan menjimatkan masa apabila menyambung kepada RDP pada masa hadapan.

 8. Selepas klik pada "Connect", anda akan ditawarkan untuk memasukkan kata laluan pentadbir anda (ia boleh didapati dalam Kawasan Keahlian anda, seksyen pelayan VPS).

 9. Menyambung ke pelayan VPS anda.

 10. Oleh kerana anda telah membenarkan perkhidmatan RDP ingat butiran anda, lain kali anda menyambungkannya ia tidak akan meminta anda untuk memasukkan mereka lagi. Semua yang anda perlu lakukan adalah untuk klik pada "Connect".

 11. Pelayan VPS anda. Dalam tetingkap “Computer” anda boleh melihat folder sistem (pada gambar ini, ia adalah cakera D) yang boleh digunakan dengan cara yang sama seperti pemacu cakera tempatan pada PC anda.